Dubbele book launch: Over insiders en outsiders in ontwikkelingssamenwerking

Ontwikkelingssamenwerking is - hoe je het ook wendt of keert - gebaseerd op machtsongelijkheid tussen insiders en outsiders en het introduceren van westerse ideeën die dikwijls vertaald worden in westerse plannen en werkwijzen. Dit gaat veelal ten koste van lokale initiatieven. Soms nemen, om welke reden dan ook, insiders de positie in van outsiders. Maar ook het omgekeerde komt voor: dat outsiders insiders en vervolgens bemiddelaars tussen insiders en outsiders worden, wat tot wederzijdse synergie in ontwikkelingsprocessen kan leiden.

In deze dubbele book launch worden twee cases gepresenteerd waarin de dilemma’s en ambivalenties van insiders en outsiders en hun relaties scherp in beeld worden gebracht. Dit gebeurt in twee heel verschillende nationale contexten: Kenia en Zuid-Soedan.

Book cover Wat komt u hier doen?Rob van Gemert schrijft in zijn boek, ‘Wat komt u hier doen? Terug in Obunga’ (2018): ’"Niemand luistert naar ons", zei het bewonerscomité. Als reactie bood ik aan gezamenlijk een plan te ontwikkelen om het wonen te verbeteren in hun (krotten)wijk Obunga van de stad Kisumu in Kenia. Er volgde een lange reeks van verkenningen, vergaderingen, interviews, enz.. Maar dan presenteert het County bestuur hun 2030-visie, opgesteld door Franse ingenieurs. Alle krottenwijken dienen te worden gesloopt en vervangen door middle-class-wijken. Er wordt inderdaad niet geluisterd. Wat kan ik doen?’

Book cover Tong MabiorSjoerd Zanen richt zich in zijn boek ‘Tong Mabior. In het gebied van de Boven-Nijl – tussen verleden en toekomst’ (2018) op Zuid-Soedan. Er wordt een breed historisch perspectief geschetst van mensen en groepen die het gebied als outsiders betreden met allerlei nobele en minder nobele bedoelingen: ontdekkingsreizigers, koloniale overheersers, Arabische machthebbers, ontwikkelingswerkers, vredesmissies en humanitaire organisaties. Ook komt aan bod hoe de Nilotische bewoners denken over zichzelf en over deze ‘bezoekers’, waaronder Sjoerd zelf.

Voertaal: Nederlands. Na de twee presentaties kunnen vragen worden gesteld.

Prof. Ton Dietz is voorzitter en leidt de discussie.

Speakers

Sjoerd ZanenRob van Gemert
  Sjoerd Zanen                         Rob van Gemert

Date, time and location

04 March 2019
15.30 - 16.45
Pieter de la Courtgebouw / Faculty of Social Sciences, Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden
Room 5A47 (5th floor)