Tong Mabior. In het gebied van de Boven-Nijl - tussen verleden en toekomst

Tong Mabior - Sjoerd ZanenIn dit boek wordt de recente geschiedenis van Zuid-Soedan (in de pers wel gekwalificeerd als “het afvalputje van Afrika”) in een breed historisch en cultureel kader geanalyseerd. De auteur doet dit aan de hand van een analyse van de confrontatie die de lokale bevolking van 'Jonglei' sinds het begin van de 20e eeuw aangaat met vreemdelingen die het gebied, meestal als ongenode gasten, betreden. Aan de orde komen de perceptie over gebied en bewoners van ontdekkingsreizigers, koloniale overheersers, Arabische machthebbers, ontwikkelingswerkers, vredesmissies en humanitaire organisaties – en die van de Nilotische bewoners over zichzelf. Het boek is tevens een reflectie op de reactie van de internationale gemeenschap op recente gebeurtenissen in Zuid-Soedan en op de internationale samenwerking, aan de hand van Zanens 40-jarige ervaring in deze sector. 

De auteur doet ook verslag van de ervaringen die hij tijdens zijn zesjarige verblijf in Bor, Zuid-Soedan, opdoet: de hulpprojecten, de hulpmentaliteit, het veranderende Nederlandse ontwikkelingsbeleid, zijn adoptie in een Dinka familie, levenswijze en denkwereld van de bevolking, zijn antropologische werkwijze, en uiteindelijk zijn traumatische ervaringen tijdens een cattle raid tot “de val van het paradijs” met het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog (1983).

Dit boek is verschenen als volume 33 van de Occasional Publications.

Lees het boek.
Bestel het boek online.
Lees de recensie van Dirk Vlasblom in NRC (17 mei 2019)

Author(s) / editor(s)

Sjoerd Zanen

About the author(s) / editor(s)

Sjoerd Zanen studeerde culturele antropologie en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte 20 jaar voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van Ontwikkelingssamenwerking in Oost- en West Afrika, en daarna 15 jaar als consultant voor MDF Training&Consultancy. Hij publiceerde over Libanon, India, Nepal, Soedan, Burkina Faso, Tanzania en Mali.

How to order

ISBN 978-90-5448-170-6
Prijs: € 20,-

Bestel dit boek in de ASCL webshop.