Frank Westerman: Stikvallei

Lake Nyos, 1989Op 21 augustus 1986 sterven alle mensen en dieren in de Nyosvallei in Kameroen, zonder dat er ook maar een spoor van schade aan huizen en gewassen is. Tot op de dag van vandaag is de oorzaak van de ramp onduidelijk. Was het een gaseruptie uit een nabijgelegen kratermeer? Een Franse kernproef? Een Israëlische bom? Een straf van de goden? In zijn boek Stikvallei onderzoekt Westerman niet alleen de feiten en diverse theorieën met betrekking tot de ramp, maar ook het ontstaan van verschillende mythes rondom deze mysterieuze sterfte.

book cover StikvalleiWesterman's publicatie is ingedeeld in drie hoofdstukken. De mythendoders beschrijft de strijd tussen twee vooraanstaande vulkanologen, die beiden een theorie ontwikkelden over een mogelijke oorzaak van het vrijkomen van het dodelijke gas. De mythebrengers doet verslag van de rol van de missionarissen in het Nyosdal en in De mythemakers komen de slachtoffers en directe omstanders aan het woord. (De oplettende lezer zal ook een glimp van het Afrika-Studiecentrum opvangen).

Dit boek is een uitstekend gerechercheerd journalistiek verslag dat leest als een thriller. Westerman weet de interesse van de lezer vast te houden. Het lukt hem niet om het mysterie rond de Nyosramp te ontrafelen, maar het verslag van zijn zoektocht naar de mythes van de Nyosvallei is een aanrader voor iedereen die van mysterie en geschiedenis houdt.

Stikvallei zal in het Zweeds en Italiaans worden vertaald. Leopard Forlag in Stockholm zal de Zweedse editie uitbrengen, Iperborea in Milaan de Italiaanse.

Tijdens de boekenweek 2014 komt Frank Westerman op tien plaatsen verspreid door het land vertellen over zijn werk, in het bijzonder Stikvallei en El Negro en ik. Voor de exacte tijden en locaties zie de website van Frank Westerman.

Ursula Oberst, maart 2014