Wetenschappers in het nauw. Muzikaal theater en debat

Let op! Nieuwe locatie: Burumazaal, LUMC-onderwijsgebouw 3, Hippocratespad 21, 2333 ZD, Leiden. Verlaat Leiden CS aan de achterzijde en loop linksaf in de richting van het LUMC, pal voor het LUMC gaat u rechtsaf zodat u het LUMC aan uw linkerhand heeft. Vóor de LUMC-parkeergarage gaat u weer linksaf op een loop/fietspad. Het eerste gebouw rechts is het onderwijsgebouw (5 minuten loopafstand vanaf station).

Please note the change of location! Address: Burumazaal, LUMC-onderwijsgebouw 3 (Eduction Building 3), Hippocratespad 21, 2333 ZD, Leiden. Route: Leave Leiden Central Station at the backside and turn left in the direction of the LUMC (Leiden University Medical Centre). In front of the LUMC turn right so that the LUMC is on your left hand. Turn left again in front of the Car Park, you are now on Hippocratespad. The next building on your right is Education Building 3.

Acteur Raymi Sambo vertelt in een muzikale monoloog het indrukwekkende verhaal van de gevluchte Congolese professor Kanouté, die probeerde zijn studenten tot kritisch nadenken te inspireren. Maar door deze kritische blik belandde hij in de gevangenis, waar hij werd vernederd en bedreigd. Een internationale brievencampagne wist hem vrij te krijgen maar hij was zijn leven niet langer zeker en vluchtte naar het Westen.

Felix KaputuCongolees onderzoeker Felix Kaputu, als gastprofessor verbonden aan het Afrika-Studiecentrum en aan de Universiteit Gent, en op wiens levensverhaal de monoloog is gebaseerd, gaat in gesprek met Evelien Groenink. Evelien is 'African Investigations editor' voor ZAM Chronicle en was daarvoor verbonden aan het Forum for African Investigative Reporters FAIR. Vervolgens is er een debat met het publiek over de betekenis van academische vrijheid en verantwoordelijkheid in Afrika en elders. Debatleider: Ton Dietz.

‘Raymi Sambo kruipt indrukwekkend echt in de rol van de Afrikaanse professor Kanouté, opgepakt, vernederd, bedreigd en gevlucht’. (Trouw)

Voorlopig programma:
19.30 Introductie door Carel Stolker, Rector magnificus Universiteit Leiden
19.40 Monoloog door acteur Raymi Sambo
20.10 Felix Kaputu
20.30 Evelien Groenink, 'African Investigations editor' voor ZAM Chronicle, voorheen verbonden aan Forum for African Investigative Reporters FAIR
20.50 Publieksdiscussie o.l.v. Ton Dietz, Directeur ASC
21.15 Einde
Language: Dutch/English

Deze avond is een initiatief van het UAF en wordt georganiseerd met het ASC en Studium Generale van de Universiteit Leiden. Gratis entree. Iedereen is welkom, registratie is niet nodig.

Date, time and location

16 October 2013
19.30 - 21.30
LUMC-onderwijsgebouw, gebouw 3, Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden
Burumazaal