Verliezen om te overleven: voetbal in Afrika. Arnold Pannenborg promoveert op zijn onderzoek naar het voetbal in Afrika, Univers Online

Ghana was op het WK 2010 in Zuid-Afrika het enige Afrikaanse land dat de kwartfinales haalde. En dat terwijl de supporters met man en macht de longen uit hun vuvuzela’s bliezen. Verwonderlijk is het niet, volgens “Dr. Football” Arnold Pannenborg.  Het Afrikaanse voetbal gaat aan geweld, corruptie en tovenarij ten onder.

Onlangs promoveerde de journalist en cultureel antropoloog aan de UvT op zijn proefschrift Big Men playing football. Pannenborg: “Voortaan ga ik door het leven als Doctor in de Sociale Wetenschappen of, wellicht een tikkeltje waarschijnlijker, als ‘Dr. Football’.” Tussen 2008 en 2011 was hij geregeld in Ghana en Kameroen te vinden voor zijn onderzoek naar het voetbal in Afrika. Daarbij was hij uitsluitend in één ding geïnteresseerd: hoe halen de Big Men symbolische, economische en sociale winst uit het voetbal? De Big Men, dat zijn de machtige mannen achter de schermen, clubvoorzitters en leden van voetbalbonden. En die hebben zelden schone handen, ontdekte Pannenborg.

Lees hier het hele artikel.

Date, time and location

07 November 2012