Sunjata. Roem duurt langer dan een leven

Cover photoSunjata. Roem duurt langer dan een leven. Het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)

Een groot deel van de bevolking van Mali en Guinée beschouwt zich als afstammelingen van de held Sunjata of een van diens helpers. Het verhaal over Sunjata’s daden wordt al eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen; in de veertiende eeuw hoorde de wereldreiziger Ibn Battuta al hoe een griot een vorst bezong als afstammeling van Sunjata. Dit traditie over Sunjata is zodoende een unieke historische bron voor een deel van Afrika waarvoor geschreven bronnen zeer schaars zijn.

Book coverDe hier gepubliceerde versie is het erfgoed van de familie Diabate uit Kela, de griots van de vorsten van Kangaba. Kangaba was een zeer belangrijk politiek centrum in het Mali-rijk dat in de Middeleeuwen grote delen van West-Afrika omvatte. De versie van de familie Diabate uit Kela verweeft op een subtiele manier politieke claims van de vorsten van Kangaba in een zeer onderhoudende vertelling over Sunjata’s leven.

Jan Jansen (PhD Leiden 1995) is universitair docent bij het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden. Sinds 2010 is hij managing editor van History in Africa – A Journal of Debates, Methods, and Sources.

Lees het boek.

Dit boek is verschenen als deel 29 van de ASCL Occasional Publications.

Author(s) / editor(s)

Jan Jansen

About the author(s) / editor(s)

Jan Jansen (PhD Leiden 1995) is universitair docent bij het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden. Sinds 2010 is hij managing editor van History in Africa - A Journal of Debates, Methods, and Source Analysis.

How to order

Dit boek kan worden gekocht via de ASCL webshop.
Prijs: € 10,-
Aantal pag: 131
ISBN: 978-90-5448-164-5