Seminar: Aan de goede kant: De lessen van de Nederlandse anti-apartheids-beweging

Video

Video duration: 
44 min.

Tijdens het seminar wordt het eerste exemplaar van Roeland Muskens' boek ’Aan de goede kant: Biografie van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990’ (uitgeverij Aspekt) uitgereikt aan de ambassadeur van Zuid-Afrika.

Book cover Roeland MuskensDe Nederlandse anti-apartheidsbeweging is vanaf 1960 tot de vrijlating van Mandela in 1990 uitgegroeid tot een van de sterkste sociale bewegingen van Nederland. In de loop der jaren hebben miljoenen Nederlanders zich op een of andere manier ingezet tegen de apartheid.
De kracht van de anti-apartheidsbeweging is dat ze erin is geslaagd de discussie over wat Nederland tegen de apartheid kon doen, te verpakken tot dagelijkse kwesties. Ondanks de massale publieksmobilisatie heeft de beweging echter slechts beperkte invloed gehad op het Nederlandse (overheids)beleid ten aanzien van Zuid-Afrika. Nederland weigerde voorop te lopen. Als klein land met een relatief grote buitenlandse handel hebben de achtereenvolgende Nederlandse kabinetten steeds gekozen voor de handelsbelangen van Nederland.

In het seminar gaat Roeland Muskens in op de volgende vragen en onderwerpen:

  • De anatomie van de anti-apartheidsbeweging;
  • Waaraan dankt de anti-apartheidsbeweging het succes in publieksmobilisatie?
  • Hoe komt het dat het overheidsbeleid slechts mondjesmaat werd beïnvloed?
  • De lessen van de anti-apartheidsbeweging.

Please note that this seminar will be held in Dutch.

Portrait Roeland MuskensOnderzoeksjournalist Roeland Muskens promoveerde op 27 september 2013 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar de anti-apartheidsbeweging. Zijn proefschrift was getiteld ’Aan de goede kant: Een geschiedenis van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990’.

 

 

Date, time and location

01 May 2014
15.30 - 17.00
Pieter de la Courtgebouw / Faculty of Social Sciences, Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden
Kamer 1A01 (1e etage) - Let op: zaal is gewijzigd.