Nieuwe ASC themakaart: 'No-go' gebieden 2014

thematic map no go areasHet ASC heeft een nieuwe themakaart geproduceerd: 'No-go' gebieden 2014. Deze uitgave bevat een kaart van Afrika én een kaart van de wereld waarop veilige en onveilige gebieden te zien zijn, gebaseerd op de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Begin november ontstond er opschudding over een bericht dat de Hogeschool van Amsterdam haar studenten niet naar Afrika liet reizen vanwege ebola en toenemende onveiligheid. Door het Afrika-Studiecentrum en in sociale media werd daar fel op gereageerd: er werd gedaan alsof het alleen in Afrika onveilig zou zijn en heel Afrika werd over één kam geschoren. De nu samengestelde kaarten laten zien hoe de situatie op 24 november 2014 volgens het ministerie was. Bekijk de hele kaart.

Het ministerie hanteert vier kleurcodes: rood staat voor ‘niet reizen’, oranje voor ‘alleen noodzakelijke reizen’, geel voor ‘let op: veiligheidsrisico’s’ en groen voor ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’. Op deze pagina biedt het ministerie per land een kaartje met de geldende codes; het Afrika-Studiecentrum heeft de informatie zoals die 24 november 2014 op die website stond, bij elkaar gezet voor een overzicht van Afrika en de wereld.

De achterkant van deze ASC Themakaart toont de Fragiele Staten Index van het Fund for Peace zoals die voor Afrika uitpakt. De index is gebaseerd op twaalf variabelen, die elk een indicator zijn van fragiliteit en mogelijke onveiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om aantallen (binnenlandse) vluchtelingen, interne conflicten, demografische druk, economische teruggang en mensenrechtensituatie. Interessant is om de verschillen tussen de Afrikaanse landen op de kaart met reisadviezen van Buitenlandse Zaken en de kaart met de Fragiele Staten Index te zien. Zo valt het meest groene land van de eerste kaart, de Seychellen, bij de Fragiele Staten Index in de categorie ‘warning’.

De themakaart kan besteld worden door een email te sturen aan asc@ascleiden.nl.

Author(s) / editor(s)

A.J. Dietz, F. Veldkamp, N. de Vink

Full text, catalogue, and publisher website