Exhibition: Foto's over het leven in Kliptown, Soweto

‘At this time of the month we don’t have money for food’
over het leven in Kliptown-Soweto

door Hanneke de Vries (NL) en David Blom (Oom Bolo) (ZA)

Een fototentoonstelling over het leven in Kliptown, een township bij Johannesburg, onderdeel van Soweto.
In Kliptown werd in 1955 de voor de geschiedenis van Zuid-Afrika zo belangrijke Freedom Charter ondertekend. De bijzondere foto’s van Hanneke de Vries (NL) en David Blom (ZA) brengen Kliptown en de Kliptonians, zoals de inwoners van Kliptown zichzelf noemen, op intieme wijze in beeld. Overigens zonder voyeuristisch te worden. 

Couple in Kliptown - Photo by David BlomStreetview at Kliptown - Photo by David Blom

Galerie iZArte ontmoette David Blom (aka Oom Bolo) in 2011 in zijn museum annex restaurant in Kliptown. Al vele jaren documenteert hij het leven in Kliptown. De bekende fotograaf Jurgen Schadeberg was zijn mentor. Het zijn even stilgezette situaties, in een trefzekere stijl van fotograferen. De zwart-wit foto’s van Oom Bolo die getoond worden in de tentoonstelling lijken lang geleden genomen te zijn. Bij nadere blik zijn er details die niet anders dan hedendaags kunnen zijn. Is het Kliptown uit de 50-er jaren of Kliptown anno 2012? 

Foto’s van Hanneke de Vries kenmerken zich door sterke composities en afgewogen beelden. In april was ze via Galerie iZArte drie dagen te gast bij Koekie Jeremiah, een sprankelende vrouw van 76 jaar die in Kliptown woont. De fotografe combineerde de foto’s met uitspraken, verhalen en quotes van Koekie en maakte negen grote banieren. De foto’s en teksten op de banieren beïnvloeden elkaar op indringende wijze, ze laten beeld en indruk samenvallen.

De tentoonstelling ‘At this time of the month we don’t have money for food’ is een ‘social art documentary’ geworden. Het is een tentoonstelling van Galerie iZArte in samenwerking met het Soweto Hotel, Kliptown Artist Impact en Funda Art College, een Nederlands-Zuidafrikaans samenwerkingsverband dat ieder jaar een tentoonstelling organiseert onder de vlag ‘Expressions without Borders’.

Galerie iZArte: hedendaagse, unieke kunst en design uit vooral Zuid-Afrika. Schilderijen, beelden, glas, keramiek en sieraden. Eigenaars Gert en Janneke Rebergen hebben liefde voor kunst en design gecombineerd met een uniek concept voor een galerie. Galerie iZArte kent een extra dimensie: social import. Honest business, inkoop rechtstreeks van de kunstenaars en sociale bedrijfjes, keer op keer, voor een eerlijke prijs. Galerie iZArte organiseert met grote regelmaat tentoonstellingen, workshops en presentaties; en nodigt kunstenaars uit om naar Nederland te komen om hun werk en zichzelf te presenteren aan klanten, scholen en organisaties, om ervaringen, kunst en cultuur uit te wisselen en nieuwe ervaringen en creatieve energie op te doen.

Old lady in Kliptown - Photo by David BlomWilt u meer informatie ontvangen over de foto’s, de tentoonstelling? Neemt u dan contact op met: Galerie iZArte, Laarstraat 47, 7201 CB Zutphen, 06-13802505, info@izarte.nlwww.izarte.nl (met webgalerie). Of met Hanneke de Vries, Radstakeweg 25, 7412 XR Deventer, 0570-617249, devriesfotografie@hetnet.nl, www.hannekedevries.nl

De expositie is tot 1 april 2013 te zien bij het Afrika-Studiecentrum, in de gangen op de derde etage en in de bibliotheek (begane grond).

 

Date, time and location

07 January 2013 to 01 April 2013