"De jacht op Kony staat niet op een laag pitje, de intentie om hem te pakken is er nog steeds," Lotje de Vries in de Gelderlander en de Stentor

Campagne "Alle aandacht" op YouTube blijkt onvoldoende - Opgejaagde Kony nog steeds vrij man.  Lotje de Vries quoted in De Gelderlander en de Stentor

Even was Kony 'hot'. Miljoenen mensen ontdekten via YouTube welke misdaden hij heeft gepleegd. Het doel was hem dit jaar te pakken, maar hij zit nog steeds in de jungle.

door Joost Sijtsma
Het dreigt niet te lukken. Joseph Kony, de leider van het Verzetsleger van de Heer, zal eind dit jaar nog steeds een vrij man zijn. Opgejaagd, maar vrij. Het Internationaal Strafhof wil hem - sinds 2005 - berechten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De jacht op Kony kreeg afgelopen voorjaar een impuls toen de organisatie Invisible Children via YouTube een videofilm over de wandaden van Kony verspreidde. Er was kritiek op de film omdat die eenzijdig zou zijn, maar ondanks dat - of misschien juist daardoor - werd de aanklacht - want dat was het eigenlijk - een wereldwijde hit. Ruim 80 miljoen mensen bekeken de videoclip. Kony moest nog dit jaar worden opgepakt, was de boodschap die door miljoenen mensen werd onderschreven. De 'grootste misdadiger van Afrika' moet volgens Invisible Children achter de tralies. Dit gevoel van rechtvaardigheid botste in de maanden daarna op de harde realiteit en die is dat het heel lastig is Kony te traceren, laat staan op te pakken. "De jacht op Kony staat niet op een laag pitje, de intentie om hem te pakken is er nog steeds", zegt Lotje de Vries van het African Studies Centre van de Universiteit Leiden. "Maar de aandacht is wel weer even weggezakt."

Lees verder via LexisNexis

Date, time and location

07 December 2012