Artiesten Akwasi en Bokoesam in Leiden

Artiesten Akwasi en Bokoesam onderzochten bij het Afrika-Studiecentrum en de Universiteit Leiden de historische relatie tussen Ghana en Nederland. Beide artiesten hebben (deels) Ghanese roots, maar zeggen op school niets over die geschiedenis te hebben geleerd. Top Notch, platenlabel en uitgever van muziek, films en boeken, stuurt artiesten op onderzoek uit onder het motto: Nederland telt meer dan 200 nationaliteiten, waaronder Molukkers, Surinamers en Ghanezen, maar wat is hun relatie met Nederland en wat weten de artiesten van hun afkomst?

Jos Damen, hoofd bibliotheek Afrika-Studiecentrum, leidde Akwasi en Bokoesam rond en vertelde het verhaal van onder anderen Jacobus Capitein, die als slaaf uit Ghana werd weggeroofd, in Leiden theologie studeerde en er zijn proefschrift verdedigde. Kofi Abrefa Busia werd in 1959 in Leiden bijzonder hoogleraar Sociologie en Cultuurkunde van Afrika, en was van 1969 tot 1972 premier van Ghana. 

Op 14 maart wordt het boek ‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam, met Akwasi als host. Roofstaat, uitgegeven door Top Notch en Nijgh & Van Ditmar, is een herziene versie van het boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002, en kan gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden.