Sunja : roem duurt langer dan een leven : het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)

TitleSunja : roem duurt langer dan een leven : het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)
Publication TypeBook
Year of Publication2017
AuthorsJ.A.M.M. Jansen, and E. Duintjer
Series titleASC occasional publications
Issue29
Pagination - 131
Date Published2017///
PublisherAfrican Studies Centre Leiden (ASCL)
Publication Languagened
ISSN Number978-90-5448-164-5
KeywordsMali, Sunjata (c.1211-1255), West Africa
Abstract

Een groot deel van de bevolking van Mali, Guinée en Gambia beschouwt zich als afstammelingen van de held Sunjata of van diens helpers. Het verhaal over Sunjata's daden wordt al eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen; reeds in de veertiende eeuw hoorde de wereldreiziger Ibn Battuta hoe een griot een vorst bezong als afstammeling van Sunjata. Deze traditie over Sunjata is zodoende een unieke historische bron voor een deel van Afrika waarvoorgeschreven bronnen zeer schaars zijn.De hier gepubliceerde versie is het erfgoed van de familie Diabate uit Kela, de griots van de vorsten van Kangaba. Kangaba was een zeer belangrijk politiek centrum in het Mali-rijk dat in de Middeleeuwen grote delen van West-Afrika omvatte. De versie van de familie Diabate uit Kela verweeft op een subtiele manier politieke claims van de vorsten van Kangaba in een zeer onderhoudende vertelling over Sunjata's leven.

IR handle/ Full text URLhttp://hdl.handle.net/1887/55807
Citation Key9118