Bij het afscheid van Kees Broere als Afrika-correspondent

Journalist Kees Broere neemt afscheid van het continent waar hij ruim achttien jaar woonde en werkte. Voor de Volkskrant en de NOS deed hij, doorgaans samen met cameraman Sven Torfinn, verslag van belangrijke gebeurtenissen en liet hij zien hoe die de levens van gewone mensen beïnvloedden.

Vanuit zijn standplaats in Kenia reisde hij naar zo’n 35 landen. Hij berichtte over het conflict in Darfur, het machtsvacuüm in Somalië, de extreme droogte in Kenia en de rest van de Hoorn van Afrika, de ebola-uitbraak in Liberia, de VN-missie in Mali en de terreur van Boko Haram in Nigeria. ‘De ellende die ik soms zag, werd meestal getemperd door de vreugde over de ontmoeting met zo veel hartelijke mensen’, schrijft hij op de NOS-website.

In de Volkskrant schrijft hij bij zijn afscheid dat Afrika kan moderniseren als jongeren zich ontworstelen aan de macht van 'oude mannen'.

Broere vertrekt naar zijn volgende standplaats, Caribisch Nederland. Daar zal hij, zo schrijft hij in de Volkskrant, kennis maken met ‘mensen wier levens, door het Nederlandse verleden in de slavenhandel, ook met Afrika zijn verbonden’. 

Het ASCL wil Kees Broere bedanken voor de vele mooie reportages waarin hij het Afrikaanse continent en zijn diversiteit voor een groot publiek toegankelijk heeft weten te maken.

(Foto: still NOS website. Afscheidsartikel Kees Broere in de Volkskrant: verkregen via De Volkskrant. Copyright tekst: Kees Broere. Copyright foto's: Sven Torfinn.)